Dan Radu Rușanu, reținut de DNA în dosarul ASF. Procurorii cer aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chițoiu

Dan Radu Rușanu, reținut de DNA în dosarul ASF. Procurorii cer aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chițoiu
Publicat: 25/02/2014, 18:47
Actualizat: 02/05/2015, 10:27

Procurorii spun că Daniel Chițoiu a fost cel care în calitate de ministru a semnat și inițiat ordonanța 94/2013 prin care a fost modificată legea de funcționare a Autorității de Supraveghere Financiară instituție condusă de nașul său Radu Rușanu și el urmărit penal de DNA. Prin acestă ordonanță Chițoiu ar fi urmărit înlăturarea din cadrul consiliului ASF a lui „Tudor Daniel George, vicepreședinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, precum și înlocuirea acestuia cu o persoană care urma să garanteze, în mod fraudulos, protecția intereselor financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A,” companie controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea. DNA a demarat la începutul anului o investigație extinsă privind ASF.

În același dosar este urmărită penal și soția lui Daniel Chițoiu, Laura Chițoiu care este acuzată că a fost cea care a făcut legătură între interpușii omului de afaceri Ilie Carabulea și soțul ei.Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Dan Radu Rușanu (PNL) a fost audiat în dosarul în care este arestat preventiv omul de afaceri Ilie Carabulea. În același dosar a fost pusă sub acuzare și soția fostului ministru Daniel Chițoiu finul lui Rușanu. La începutul anului, DNA a demarat o amplă investigație la ASF care până în prezent a demonstrat că instituția a fost penetrată de o rețea de trafic de influență complexă.

De ce este acuzat Daniel Chițoiu

Anchetatorii spun că fostul ministru a inițiat și promovat în Guvern, Ordonanța 94/2013 pentru modificarea OUG 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară având ca țintă introducerea unor criterii menite să-l elimine din conducerea ASF pe vicepreședinteleTudor Daniel George. Procurorii spun că fostul ministru și Radu Rușanu au inițiat această ordonanță. Procurorii au explicat că ordonanța a fost analizată în prealabil de MJ. „Proiectul a fost transmis spre avizare Ministerului Justiției care a formulat observații de esență, invocând interdicția constituțională a introducerii de incompatibilități care restrâng dreptul la muncă pe calea ordonanței de urgență. Totodată, a fost invocat caracterul potențial neconstituțional al unei ordonanțe urgență care modifică dispozițiile referitoare la membrii consiliului, la mai puțin de trei luni de la adoptarea de către Parlament a unei legi care reglementa același domeniu”

Radu Rușanu a fost reținut de DNA

Procurorii DNA au anunțat că președintele ASF, Radu Rușanu a fost reținut pentru 24 de ore. DNA susține că Rușanu a avizat ordonanța de urgență 93 în interes propriu dar și în interesul unui grup de interese din care făcea parte și Carpatica Asig, compania lui Ilie Carabulea. Procurorii au mai anunțat și că au extins cercetările în privința lui Rușanu pentru „favorizare a infractorului și influențare a declarațiilor„. Procurorii nu au explicat în ce constau cele două acuzații pe cine a favorizat Rușanu.

Procurorii susțin că Radu Rușanu a fost parte activă a rețelei de corupție și trafic de influență care activa în interiorul ASF și care proteja interesele Carpatica Asig, companie controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea. Unul dintre exemplele date de procurorii este și ce al ordonanței 93. Potrivit investigațiilor DNA Marian Mîrzac fost director al Carpatica Asig împreună cu Laura Chițoiu soția fostului ministru Daniel Chițoiu au promovat o ordonanță al cărei scop era eliminarea din conducerea ASF a lui Tudor Daniel George. DNA spune că ordonanța care a fost emisă în timp record adică în doar 24 de ore a fost promovată și de către Dan Radu Rușanu.

„De asemenea, cunoscând că inculpatul Mîrzac Marian proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A., suspectul Rușanu Radu Dan a întreprins demersuri în vederea înlăturării, din cadrul Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară a suspectului Tudor Daniel George, care deținea funcția de vicepreședinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor și în vederea înlocuirii acestuia cu Mîrzac Marian. În felul acesta președintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A”, susține DNA

De asemenea Rușanu este acuzat că a făcut presiuni asupra unor companii de asigurări pentru a-l impune pe Radu Mustățea în cadrul unei asociații profeionale. „În cursul lunii decembrie 2013, suspectul Rușanu Radu Dan a exercitat presiuni, în calitate de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, asupra mai multor societăți de asigurări, urmărind și reușind impunerea inculpatului Mustățea Radu, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), (asociație profesională formată din toate societățile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii și mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde)”, susțin procurorii DNA

Dosarul ASF legăturile dintre Rușanu – Chițoiu și Carabulea

Ilie Carabulea a fost reținut de procurorii DNA pentru că a construit o rețea de influență la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară, instituție are reglementează piața asigurărilor. Ilie Carabulea controlează Carpatica Asig.

Omul de afaceri este acuzat că a dat mită unor membri ai ASF pentru ca firma sa de asigurări să fie avantajată. Procurorii arată că Mîrzac Marian, membru ASF și care alături de Carabulea conducea rețeaua de influență, a reușit să promoveze o Ordonanță de Urgență care a dus la demisia unui vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară.

Procurorii susțin că în schimbul mitei date de Carabulea, doi reprezentanți ai ASF au modificat rapoartele de control astfel încât firma lui Carabulea să nu fie suspendată. Procurorii spun că din această rețea făcea partea și soția vicepremierului Daniel Chițoiu.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă pentru Ilie Carabulea, procurorii vorbesc și despre Dan Radu Rușanu. Mîrzac Marian unul dintre capii rețelei de trafic de influență a lăsat să se ințeleagă că ordonanța ASF ar fi fost emisă pentru Dan Radu Rușanu.

Astfel, în data de 08.11.2013, inculpatul MÎRZAC MARIAN transmite inculpatului MUSTĂȚEA RADU un mesaj, având următorul conținut:

Mi-am pus oameni în posturi cheie și a aflat ca eu n-am mai vrut…ca e mai bine din spate…:D

În ziua de 08.11.2013, la ora 12:26:29, MÎRZAC MARIAN trimite următorul mesaj numitului MUSTĂȚEA RADU:

Prima dată i-a zis că știa că nu o să ies eu ptr am facut echipa cu niste looseri..=)) . Dupa aia s a razgandit…ca de fapt eu cu unchiu (referire la Rușanu Dan Radu, președintele A.S.F.) conducem acolo…

În ziua de 08.11.2013, la ora 12:27, MÎRZAC MARIAN primește următorul mesaj de la MUSTĂȚEA RADU
Cam nehotarat!mai vb luni

Procurorii arată că alături de Ilie Carabulea, personaj principal în cadrul grupării era Mîrzac Marian, membru ASF, fost director la Carpatica Asig. Potrivit referatului cu propunerea de arestare a lui Ilie Carabulea, Marian Mîrzac a fost promovat de Carabulea în cadrul ASF, dar și acesta își exercita influența asupra omului de afaceri.

În acest sens procurorii spun că Mîrzac i-a cerut lui Carabulea să o pună în funcția de directoare la Carpatica Asig, Crudu Ina. Numirea în funcția de director era avizată de o comisie a ASF. Mîrzac a intervenit pe lângă soția ministrului Daniel Chițoiu, Laura Chițoiu, pentru a se asigura că protejata sa va primi un aviz pozitiv. Laura Chițoiu era director în cadrul ASF și cea care se ocupa de comisia care urma să analizeze candidatura protejatei lui Mîrzac.

Procurorii DNA mai rețin și un alt aspect grav, faptul că Marian Mîrzac, colaboratorul lui Carabulea a reușit să își folosească influența pentru a promova o Ordonanță de Urgență. Mîrzac a intervenit în acest sens tot la soția ministrului Daniel Chițoiu. Ordonanța adoptată ulterior a fost solicitată de Mîrzac pentru a-l înlătura pe Tudor Daniel George de la conducerea ASF. ” Sub acest aspect, Mîrzac Marian și-a canalizat eforturile, în principal, în sfera factorului politic. Astfel, inculpatul, care declarase un război fățiș învinuitului Tudor Daniel George, a intervenit și a susținut prin prisma relațiilor de partid și personale pe care le avea inițierea și adoptarea unei Ordonanțe de urgență de către Guvern, care sub pretinsa îndeplinire a exigențelor Comisiei Europene, a avut drept obiectiv introducerea unor incompatibilități ce l-au obligat pe numitul Tudor Daniel George să își prezinte demisia”, se arată în referatul DNA.

Tudor Daniel George este și el urmărit penal de DNA în dosarul rețelei Carabulea pentru că ar fi „ignorat concluziile unui raport de control întocmit de către funcționarii A.S.F care evidenția deficiențe grave la societatea de asigurări deținută și controlată indirect de Carabulea Ilie, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15.000.000 euro și suspendarea autorizării de funcționare, până la remedierea deficiențelor.”

Astfel, cercetările au evidențiat că, deși modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 93/2012, privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară ar fi trebuit să se realizeze prin adoptarea unui act normativ de către Senatul României (for decizional), proiectul de lege a fost retras de la dezbaterea comisiilor și introdus pe lista suplimentară în dimineața zilei următoare pe lista ședinței de guvern, în vederea adoptării acestuia ca ordonanță de urgență. Inculpatul Mîrzac Marian cunoștea aceste demersuri și urmărea șansele de reușită ale adoptării acestui act normativ

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Accidentul din Panciu a fost filmat. Alexandra şi Gabriel au murit carbonizaţi în maşină, la...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
EXCLUSIV | De ce a fost înmormântat Silviu Prigoană noaptea, deși e ilegal: „A intrat...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Corb la corb... Medicii blochează ancheta de la Târgu Jiu, unde un copil a fost...
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
EXCLUSIV! Alex Mica, despre cele mai mari dificultăți pe care le-a întâmpinat: "Un moment critic...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Sala Regelui Arthur este cu 4.000 de ani mai veche decât s-a crezut până acum